Wachtwoord herstellen via FTP

Bijgewerkt op

Lukt het inloggen in WordPress niet omdat je het wachtwoord vergeten bent, en heb je geen toegang tot het e-mail adres of een WordPress gebruiker om de wachtwoord vergeten functionaliteit te gebruiken? In dit artikel leggen we uit hoe je met behulp van de FTP een nieuwe gebruiker kunt aanmaken die beheerdersrechten heeft, zodat je de toegang tot WordPress kunt herstellen.

Merk op: Ondanks dat deze handleiding je stap voor stap uitlegt wat de bedoeling is, gaat het hier om een geavanceerd proces. Een fout op de verkeerde plaats kan ervoor zorgen dat je website (tijdelijk) onbereikbaar wordt. Neem de stappen zorgvuldig door, en overweeg om met een expert te overleggen als je niet weet wat je doet.

1. Log in op je FTP server
  2. Zoek het bestand met de naam ‘functions.php’. Deze is te vinden via /jouwdomein.nl/wp-content/themes/naam-thema/functions.php
  3. Download het bestand ‘functions.php’ door op de rechtermuisknop te drukken en op download te klikken
  4. Bewaar voor de zekerheid een kopie van de functions.php, zodat je de goede versie terug kunt zetten in het geval er iets mis gaat.
  5. Open het bestand in een eenvoudig tekst bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Tekstblok (Windows) of Notepad (Mac).
  6. Plak de volgende code helemaal onderaan dit document:

function wpb_admin_account(){
    $user = ‘Username’;
    $pass = ‘Password’;
    $email = ‘[email protected]’;
    if ( !username_exists( $user ) && !email_exists( $email ) ) {
    $user_id = wp_create_user( $user, $pass, $email );
    $user = new WP_User( $user_id );
    $user->set_role( ‘administrator’ );
    } }
    add_action(‘init’,’wpb_admin_account’);

7. Verander Username voor de gewenste gebruikersnaam. Hier mogen geen spaties in zitten.
  8. Verander Wachtwoord voor het wachtwoord naar keuze.
  9. Verander [email protected] voor je eigen e-mailadres
  10. Sla het bestand op met de naam functions.php
  11. Upload het bestand op dezelfde plek via de FTP server, en overschrijf (nadat je een back-up hebt gemaakt) de oude functions.php met de nieuwe versie.
  12. Log nu in op je WordPress website met de gegevens die je net in de functions.php hebt ingevuld.