Achtergrond illustratie

Kennisbank

Een whitepaper maken (lead magneet)

Bijgewerkt op 8 juni 2022

In onze begrippenlijst hebben we uitgebreid beschreven wat een lead magneet is. Dit artikel is bedoeld om je uit te leggen hoe je er eentje maakt. In dit voorbeeld maken we een whitepaper, die in staat is om je lead warm te maken, en te begeleiden richting aankoop.

 1. Doe onderzoek naar onderwerpen die voor je doelgroep interessant zijn. Dit kan je doen met behulp van een zoekwoorden onderzoek, maar je kunt het ook uit gesprekken met (potentiële) klanten halen.
 2. Kies uit de verschillende opties één onderwerp en zoek voor dat onderwerp uit wat de meest gestelde vragen zijn. Dat kan je het beste doen door het in Google in te typen, en te kijken wat je tegenkomt. Je kunt naar andere resultaten in de SERP kijken, of kijken naar de ‘Mensen vragen ook’ functie van Google. 
 3. Een andere plek om te zoeken is de gerelateerde zoekopdrachten van Google. Die vind je helemaal onderaan.
 4. Maak in een tekstprogramma zoals Google Docs of Microsoft Word een lijst van de vragen die je hebt verzameld, en destilleer dit tot een selectie van onderwerpen die samen zorgen voor een waardevol stuk informatie voor een potentiële klant.
 5. Nu je de structuur van het document hebt, kan je het beste aan de slag om content te schrijven..
 6. Maak eventueel een mooie voorpagina door de titel op een mooie manier daarop te plaatsen, en een visual toe te voegen. Kies bijvoorbeeld een afbeelding van diverse bronnen voor mooi beeldmateriaal (gratis).
 7. Zet het logo van je bedrijf in de koptekst (of voettekst) van het document (door dubbel te klikken op de boven- of onderkant van het document).
 8. Voeg de contactgegevens van je bedrijf toe in de voettekst (of koptekst) van het document.
 9. Sla het document op als PDF bestand zodat hij klaar is om verstuurd te worden.
 10. Een veelgebruikte manier om een lead magneet te promoten is er een stukje van te zien. Dit gebeurt vaak in de vorm van een mock-up. Ondanks dat het maken van een mock-up erg lastig kan zijn, zijn er ook manieren om het makkelijk te doen. De makkelijkste manier is door een screenshot te maken van een aantal pagina’s en die afbeeldingen los over elkaar heen te leggen. Door alle afbeeldingen dan een kleine schaduw te geven, kan je zorgen dat het lijkt alsof het een stapel papier is. In programma’s zoals Powerpoint, Google Presentaties, Adobe XD of Canva kan je dat allemaal doen. 
 11. Je lead magneet is nu klaar. Je kunt de lead magneet via de website laten downloaden, promoten via sociale media, of een betaalde advertentie opzetten voor de lead magneet promotie.

 

Een extra tip: Blijf bij een lead magneet altijd focussen op het leveren van toegevoegde waarde. Dat is de manier om een gebruiker te overtuigen van jouw expertise, en je te zien als een professionele partij. Vanaf dat moment ga je de gegenereerde leads ook echt warm maken om de samenwerking met je aan te gaan of een aankoop te doen