Achtergrond illustratie
Kennisbank

Verhuizen naar nieuwe hosting

Gepubliceerd op

Ontdek in dit artikel hoe je naadloos je e-mail en website kunt verhuizen naar een nieuwe hostingpartij. Lees de stapsgewijze uitleg en voorkom downtime en klantverlies tijdens de verhuizing. Leer hoe je e-mail kunt instellen en back-uppen, en hoe je je website succesvol kunt migreren, zodat je bedrijf continu up-and-running blijft. Krijg praktische tips om je domein live te zetten zonder gegevensverlies en tijdsverspilling.

Inhoudsopgave

Het kan gebeuren dat je je e-mail en je website wilt verhuizen van de ene hostingpartij naar de andere hostingpartij. Wat dat in feite inhoudt, is dat je de website die nu gehost wordt op de server bij je huidige hosting gaat overzetten naar een nieuwe server.

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een website hebt laten maken, of wanneer je overstapt naar een nieuwe partij voor domeinnaam & hosting registratie.

E-mail en inhoud website

Het verhuizen van de domeinnaam alleen is dan niet voldoende. Je moet namelijk ook zorgen dat de website en de e-mail die op deze domeinnaam en op de server staan worden overgeheveld naar de nieuwe server. Als je dat niet zou doen en je zou een domeinnaam verhuizen, dan kom je in een situatie dat je een lege domeinnaam hebt, waar dus eigenlijk niets opstaat en dan zal je website en je e-mail dus niet werken tot je dat hebt overgezet.

Om gedoe te voorkomen zorg je ervoor dat je je e-mail en je website verhuist voordat je je domeinnaam overhevelt. Zo zorg je dat je geen downtime hebt. En dat je website gewoon continue up-and-running blijft. Wanneer je dat niet zou doen en je zou je website aan het verhuizen zijn en je domein overzetten voordat je eigenlijk goed gecheckt hebt,  dan kan je in de situatie komen dat je website tijdelijk offline kan zijn, en dat kan je natuurlijk leads en klanten kosten. Als je al actief bent, te meer. En het is natuurlijk ook niet echt goed voor de eerste indruk van je bedrijf. 

WordPress website laten maken

Verhuizing stap voor stap 

In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat er nodig is om zo’n domeinnaam te verhuizen, zeker als je ook mail en een website wilt overzetten. Het bestaat eigenlijk uit een aantal stappen. 

Allereerst gaan we op de nieuwe server een nieuwe installatie maken voor je website, waar je die op kunt hosten. Met andere woorden, we maken een stukje ruimte vrij op de server en die richten we voor je in. We stellen daar alles in, zodat je ook ftp-gegevens hebt, dat je je website kunt installeren en dat ook je e-mail correct is ingesteld. 

Twee manieren voor e-mail

Dat instellen van de e-mail kan op twee manieren. Dat kan met de eigen mailserver, waar je een import maakt van de eventuele huidige e-mail. Die wordt op de server opgeslagen en wanneer je die probeert te benaderen via of een webbrowser of een computer of je telefoon met een e-mail app, dan zul je zien dat hij geladen wordt en dat hij ook overal synchroniseert of dingen wel of niet gelezen zijn. 

Dus dat werkt in principe prima. Als je een stap verder wilt gaan, dan kan je overwegen om Google Workspace of Microsoft 365 te gebruiken. Dat zijn cloudoplossingen die vooral bedoeld zijn voor het samenwerken binnen bedrijven met meerdere werknemers. Maar ook als je zelfstandig werkt, kan het belangrijke voordelen met zich meebrengen. De voordelen die dit met zich meebrengt, die leggen we je graag in een ander artikel uit. Hier gaan we verder met de stappen voor het overzetten van de mail en de website. 

Backup e-mail

Nadat je dus het pakket en de gebruiker hebt aangemaakt om met de server te kunnen communiceren op de nieuwe host, kan je aan de slag om de website en de e-mail te gaan backuppen op de oude. Met andere woorden, we gaan alles wat daarop staat opslaan en verhuizen naar de nieuwe server. Om dat te doen starten we eerst met het maken van een backup van de e-mail. We loggen in via een mailprogramma via de server van de oude host. Daar loggen we in, zorgen we dat alle e-mail geladen is en daar maken we een backup van alle e-mail. Vervolgens gaan we met de tijdelijke gegevens van de nieuwe host zorgen dat we ook inloggen in dezelfde e-mail, maar dan op de nieuwe server. Wanneer we deze lege mailbox gaan vullen met de mail van de oude, is na enige tijd al je mail succesvol hersteld. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je even controleert of dat werkt, en dat doe je door via de mail-client van de webbrowser te gaan kijken of de e-mail daar is binnengekomen. Als dat het geval is, is het helemaal gelukt en kan je verder gaan met de website. 

E-mail marketing CTA

Website

Om de website te verhuizen is eigenlijk ook een backup van de website nodig. Wanneer je een WordPress-website hebt, kan je via bijvoorbeeld een plug-in zoals WP All-in-one migration een back-up maken van de website. Dit duurt enkele seconden en daarna kan je een zip-bestand downloaden van de website. Vervolgens installeer je op de nieuwe host WordPress in een schone installatie, installeer je de plugin die je nodig hebt om de backup van de oude website te herstellen en wanneer dat gelukt is, voltooi je de stappen van het terugzetten van de backup en staat je nieuwe website succesvol op de server. Dan is het belangrijk dat je goed test of de website goed is overgekomen voordat je de domeinnaam live zet, zodat je eventueel de oude server nog kunt gebruiken als backup. Mocht er toch iets misgegaan zijn, heb je zo even tijd om die fout te herstellen. 

Website backup en update

Live zetten

Wanneer je website succesvol getest is, dan kun je hem natuurlijk live gaan zetten. Dit bestaat dan nog uit het overzetten van het domein. Met andere woorden: je domeinnaam verhuis-code aanvragen en zorgen dat die wordt ingevuld bij een nieuwe hostingprovider, waarna de domeinnaam via de DNS wordt overgezet en je nieuwe server gebruikt zal worden voor je afhandeling van zowel je website als je e-mail. Wanneer dit proces klaar is, heb je succesvol je website verhuisd, waarbij je e-mail en je website volledig zijn overgenomen. Zonder dat je data kwijt bent en zonder dat het je heel veel tijd kost.

 

Inhoudsopgave