Achtergrond illustratie
Kennisbank

Linkbuilding: je website hoger in Google

Bijgewerkt op

Inhoudsopgave

Als ondernemer wil je dat je website zo goed mogelijk gevonden wordt in zoekmachines, vooral Google. Een belangrijk onderdeel hiervan is zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een van de aspecten van SEO is linkbuilding, oftewel het verkrijgen van links naar je website van andere websites. Hieronder leg ik uit hoe je zelf aan linkbuilding kunt doen.

Waarom linkbuilding belangrijk is

Links naar je website geven aan Google dat andere websites jouw website belangrijk vinden. Hoe meer links naar je website, hoe hoger je website in Google zal komen. Bovendien zorgen links naar je website ook voor meer verkeer, aangezien gebruikers op die links kunnen klikken.

Interne en externe links visual

Hoe je aan linkbuilding kunt doen

Maak goede inhoud

Een van de beste manieren om aan linkbuilding te doen is door goede inhoud te maken. Als je interessante, informatieve of entertainende inhoud maakt, zullen andere websites daar naar linken. Hierdoor krijg je links van relevante websites, wat extra waardevol is voor je SEO.

Resultaten interpreteren en plannen visual

Vraag links aan

Een andere manier om aan linkbuilding te doen is door links te vragen aan andere websites. Dit kan bijvoorbeeld door een gastblog te schrijven voor een andere website, of door samen te werken met een andere onderneming. Ook kun je andere websites vragen om een link naar jouw website te plaatsen, bijvoorbeeld als je een product of dienst aanbiedt waar zij ook iets aan hebben.

Maak gebruik van linkbuilding tools

Er zijn ook diverse linkbuilding tools beschikbaar die je kunt gebruiken om aan linkbuilding te doen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een linkbuilding software om backlinks te analyseren of te genereren. Hiermee kun je inzicht krijgen in welke links je hebt, hoeveel links je nodig hebt en hoe je aan meer links kunt komen.

Doe linkbuilding zorgvuldig

Het is belangrijk om linkbuilding zorgvuldig te doen. Vermijd zogenaamde ‘black hat’ linkbuilding, zoals het kopen van links of het plaatsen van links op linkfarms (websites die alleen maar links bevatten). Dit kan ervoor zorgen dat Google je website bestraft en je lager in de zoekresultaten terecht komt. In plaats daarvan kun je beter gebruik maken van ‘white hat’ linkbuilding, zoals het maken van goede inhoud en het vragen van links aan relevante websites.

Conclusie

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Door aan linkbuilding te doen, kun je ervoor zorgen dat je website hoger in Google komt en meer verkeer krijgt. Hierboven heb ik uitgelegd hoe je zelf aan linkbuilding kunt doen, door bijvoorbeeld goede inhoud te maken, links te vragen en gebruik te maken van linkbuilding tools. Doe dit echter wel zorgvuldig, en vermijd ‘black hat’ linkbuilding.

Wil je meer weten over linkbuilding of zoekmachine optimalisatie, neem dan een kijkje op onze SEO begrippenlijst. Of als je hulp wilt bij linkbuilding of andere vormen van online groei op het gebied van SEO, neem dan gerust contact met ons op via onze SEO dienstverlening.

Inhoudsopgave