Company Fuel blog - WordPress website onderhouden

arrow_upward

WordPress website onderhouden

Wat komt er allemaal kijken bij het onderhouden van een Wordpress website? In dit artikel gaan we in op alles wat erbij komt kijken om te zorgen dat je website goed onderhouden wordt. Daarbij bespreken we diverse onderwerpen die belangrijk zijn, en helpen we je op weg met diverse aspecten van Wordpress website onderhoud.

Inhoudsopgave

Een back-up van je website maken

Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een WordPress website is dat je regelmatig een back-up maakt. We adviseren om dit te doen voor en na grote wijzigingen aan je website, en ook periodiek kan het verstandig zijn om back-ups te maken. 

Het maken van een back-up is belangrijk, omdat dit helpt te voorkomen dat je data of wijzigingen verliest wanneer er onverhoopt iets mis gaat met je website. Ook voordat je (grote) updates gaat doen zoals we later in dit artikel bespreken is het verstandig om een back-up te maken. 

Het risico op fouten is vooral groot wanneer je werkt met een website die veel verschillende plug-ins bevat. De reden hiervoor is dat al deze plug-ins samen moeten werken. 

Zo kan het zijn dat een update van een plug-in er voor kan zorgen dat iets niet meer werkt. Door een back-up te maken voordat je aan deze wijzigingen begint weet je zeker dat je – als er toch iets mis gaat – altijd terug kunt naar de vorige versie.

Het maken van een back-up kan grofweg op twee manieren namelijk:

Een back-up maken via de server

Je WordPress website draait altijd op een server, vaak bij een hosting provider. Veel van deze hosting providers bieden de mogelijkheid om een backup te maken. Dit kan  in veel gevallen zelfs worden geautomatiseerd. Zo kan je instellen dat er periodiek een back-up gemaakt wordt van je website. Het nadeel hieraan is dat je minder controle hebt over specifieke tijdstippen waarop Dit gebeurt. Gezien het feit dat het heel eenvoudig is om via de website een back-up te maken, adviseren we zeker in het geval van handmatige wijzigingen en updates aan je website om het volgende onderdeel goed door te nemen.

Een back-up maken via de website

Het maken van een back-up van een WordPress website is dankzij het gebruik van een plug-in zoals ‘WP all-in-one migration’ heel erg eenvoudig en in een paar stappen uit te voeren in het kennisbank artikel ‘Back-up maken met WordPress all in one migration’ leggen we het stap voor stap aan je uit. 

Het updaten van WordPress

WordPress is een open source CMS. Dit staat voor content management system. Dat het open source is, dat betekent dat iedereen alle broncode kan zien, en kan bijdragen aan de code in een community. Dat heeft ontzettend veel voordelen. Zo kan je wanneer je een WordPress website hebt laten bouwen ongeveer bij elke website bouwer terecht, en zijn er ontzettend veel mensen die je website kunnen beheren. 

De keerzijde hiervan is wel dat het ook kan zijn dat er foutjes ontdekt worden, waar door kwaadwillende partijen misbruik van gemaakt kan worden. De community en het bedrijf achter WordPress zijn dan ook over heel de wereld bezig om deze fouten te herstellen. Er zijn dan ook regelmatig updates voor WordPress, met herstelde fouten, of globale verbeteringen. Hoewel niet iedere update even belangrijk is adviseren we wel om regelmatig te controleren of je versie van WordPress nog wel up-to-date is. Zo voorkom je dat je website onnodige beveiligingsrisico’s loopt, en zorg je dat alles optimaal blijft werken, omdat je mee profiteert van de verbeteringen die ondertussen aan je website gedaan worden. 

Plug-ins en thema bijwerken

Net zoals je WordPress regelmatig moet bijwerken, raden we ook aan om plug-ins en thema’s up-to-date houden. Dit komt omdat updates vaak beveiliging en prestatie verbeteringen bevatten. Door dit regelmatig bij te werken zorg je dus dat je website goed, snel en veilig blijft werken. 

Let op: Het is heel belangrijk om voorzichtig te zijn met het bijwerken van plug-ins en thema’s. Een update kan er namelijk voor zorgen dat iets niet meer werkt op je website. Maak dus altijd een back-up van je site voordat je gaat updaten, zoals we eerder in dit artikel hebben toegelicht.

Wanneer je inlogt in WordPress, dan zie je links in de navigatiebalk of er updates beschikbaar zijn. Ons advies is om voordat je gaat update niet alleen een back-up te maken, maar ook even goed te kijken wat voor update het precies is. Dit kan je lezen in een changelog, waarin  staat aangegeven welke wijzigingen er gedaan zijn, zodat je kunt inschatten of dit effect heeft op de werking van je website.

Wanneer je hebt vastgesteld dat het veilig is om de plug-ins te updaten, dan kan je aan de slag om dit te realiseren. Om plug-ins te updaten ga je naar het plug-ins overzicht in je WordPress admin panel. Hoewel het mogelijk is om met een druk op de knop al je plug-ins tegelijk te updaten, raden we dit in veel gevallen af.

De beste en veiligste manier om plug-ins up to date te houden is door iedere plug-in één voor één te updaten, en na iedere update te testen of de website nog goed functioneert. Wanneer je een professionele website hebt laten maken is het risico op fouten kleiner,  omdat er minder afhankelijkheid is van plug-ins. Hoe je kunt testen of je website nog werkt, en waar je op moet letten leggen we uit in het volgende onderdeel. 

Wordpress website onderhoud - Plugins updaten

Testen en problemen oplossen

Na het doen van een update van WordPress, een plug-in, de database, of de PHP versie van je website is het ontzettend belangrijk om te testen of je website nog werkt. Om dit op een snelle en gestructureerde manier te doen adviseren we je om alle pagina’s op je website te openen, en per pagina te kijken of alles nog naar behoren werkt. 

Idealiter test je dit op zowel desktop als mobiel. Daarbij is het belangrijk om goed te kijken naar de layout en structuur van de pagina, maar ook de werking van eventuele extra functionaliteiten te testen, zoals bijvoorbeeld contactformulieren. Het laatste wat je wil is dat je er (kort) na een update achter komt dat je leadgeneratie formulieren niet meer werken zonder dat je dit door hebt.

Wanneer je merkt dat er iets mis gegaan is met het updaten van wordpress of een plug-in, adviseren we in veel gevallen om de back-up die je maakte voor het update proces terug te zetten. Hoe je dit doet lees je in het artikel ‘Back-up terugzetten met WP All in One Migration’. Als dit niet meer lukt, omdat je WordPress website onbereikbaar is geworden door een kritieke fout, dan kan het voorkomen dat je (bijvoorbeeld na een update van WordPress), de versie van WordPress die je voor de update had terug moet zetten. In sommige gevallen heb je dan geen toegang meer tot het back-end. In dat geval kan je de versie terugzetten naar de vorige versie. Omdat dit proces iets complexer is, adviseren we om hierover contact op te nemen met een expert. 

Het bijhouden van de PHP versie

Het onderhouden van de PHP-versie van je website is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed blijft werken. Ook heeft het updaten van PHP een positieve impact op de snelheid van je website. 

Let bij het updaten van de PHP-versie wel extra goed op. Dit is nodig omdat een update ervoor kan zorgen dat iets niet meer werkt op je website. Maak dus altijd een back-up van je site voordat je gaat updaten.

Het updaten van de PHP versie gaat in veel gevallen via je hosting provider, omdat dit op server niveau gebeurt. Via bijvoorbeeld DirectAdmin kan je op die manier een PHP versie selecteren. 

Voorbereiden voor een PHP upgrade

Een PHP update kan je zelf doen conform de bovenstaande instructies. Het kan ook voorkomen dat de hostingpartij zelf besluit over te gaan naar een nieuwe PHP versie. In dat geval heb je zelf geen controle meer over de PHP versie. Het kan dan voorkomen dat je website en server niet meer goed met elkaar verbinden, waardoor je website (of delen daarvan) niet meer zal werken. 

PHP versie updaten

De inhoud van je website onderhouden

Behalve het technische Beheer van je website wil je natuurlijk ook zorgen dat de inhoud van je website accuraat en up-to-date is. Naar de bescheiden mening van onze experts, is een website nooit écht klaar zolang je bedrijf actief is.  je website dient tenslotte als het centrale punt om online gevonden te worden en professioneel over te komen. Naarmate je bedrijf groeit en jij jezelf ontwikkeld als ondernemer, mag dit meegenomen worden in je website. We adviseren dan ook om ook op inhoud regelmatig te zorgen dat je de website controleert en voorziet van updates wanneer nodig om te zorgen dat wat je online uitstraalt past bij wie je offline bent en wat je volgt klanten kunt betekenen. Zo kan je regelmatig nieuwe ervaringen van klanten delen, mooie opgeleverde projecten laten zien, regelmatig blogs zoals deze schrijven die je helpen om hoger in Google te komen en nog veel meer om vertrouwen uitstralen, kennis en expertise te delen, en de doelstellingen die je voor je website in gedachten had verder en beter te realiseren.

Deel dit artikel

Een expert spreken?

Wil je weten wat dit voor jou betekent? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een expert.