Company Fuel blog - WordPress thema of WordPress maatwerk website

arrow_upward
WordPress thema of een WordPress maatwerk website banner

WordPress thema of WordPress maatwerk website

Een WordPress thema is het beste te beschrijven als een prefab website. Een kant-en-klaar pakket, waarmee je in Wordpress relatief eenvoudig (zonder technische kennis) een website kan maken. Dat klinkt mooi, en dat is het ook. Wel zijn er een aantal dingen die je in de gaten moet houden.

Wanneer je bedrijf gaat groeien, en je website daar een belangrijke rol in mag spelen, is het aan te raden om in ieder geval goed te overwegen of je kiest voor een aangekocht WordPress thema, of een maatwerk WordPress website. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van beide mogelijkheden om het WordPress CMS te gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat is een WordPress thema dan precies?

Een WordPress thema het gedeelte van WordPress dat ervoor zorgt dat de indeling en het uiterlijk van de website bepaald wordt. Dergelijke thema’s zijn al te koop vanaf een paar tientjes, en er zijn zelfs veel gratis thema’s beschikbaar. De afwegingen die je mag maken stellen we later in dit artikel centraal. Een betaald WordPress thema kan je vinden op een website zoals bijvoorbeeld Themeforest.

Het perspectief van de programmeurs onder ons is iets specifieker: een WordPress Thema is het hart van de website. Het is de verzameling bestanden die het webdesign en de huisstijl accuraat presenteert. Voor op een op maat gemaakte WordPress website geldt dan ook hetzelfde als voor een kant en klaar thema.

Maatwerk WordPress website of standaard thema?

Of je kiest voor een thema in plaats van een maatwerk WordPress website, hangt wat ons betreft af van de volgende factoren:

 • Een bestaand thema is (afhankelijk van de ontwikkelaar) vaak inefficiënt gebouwd omdat het niet naadloos aansluit bij jouw behoeften, maar gemaakt is voor zo veel mogelijk mensen
 • Gebruik een WYSIWYG editor of pagina bouwer (zoals WP Bakery, visual composer, of Cwicly) zodat je gemakkelijk pagina’s kunt bouwen
 • Zorg dat je een goede kwaliteit page-builder kiest om te voorkomen dat dit tot een tragere website leidt. Hiermee krijg je mogelijk een lagere ranking.
 • Wanneer je niet gebonden bent aan speciale wensen voor je eigen huisstijl, dan kunnen demo pagina’s in bestaande thema’s een uitkomst zijn
 • In een standaard thema is het vrijwel onmogelijk om een uniek webdesign voor jouw bedrijf te implementeren. Het is immers ontworpen door een externe specialist die niet op de hoogte is van jouw specifieke propositie en doelgroep.
 • Wanneer je kiest voor een bestaand thema is het belangrijk om goed te letten op het feit dat een responsive website essentieel is. Een template kun je dus beter ook op mobiel testen.
 • Zorg dat je voorzichtig bent bij een website waarvan een groot gedeelte van de functionaliteiten met plugins is gemaakt omdat dit kan zorgen dat de website langzaam wordt, of erger dan een trage website: er iets niet meer gaat werken.
 • Overweeg of je maatwerk functionaliteiten kunt gebruiken om je marketing beter en efficiënter in te richten. Denk aan automatiseringen, speciale API koppelingen, of andere maatwerk integraties die niet met plug-ins op te lossen zijn.
 • Zorg dat je een template kiest die goed is aangesloten op de WordPress core. Het CMS (Content Management Systeem) is immers de plek waar alles te beheren valt

Of WordPress maatwerk websites de investering waard zijn ten opzichte van bestaande thema’s, is het beste te bepalen op basis van een kosten-baten analyse. We hebben een blog geschreven over het proces om te bepalen hoe veel je website op kan leveren.

In de rest van dit artikel gaan we in meer detail in op de factoren die hierin een rol spelen.

Wordpress Thema of maatwerk

WordPress Thema’s of maatwerk?

De voordelen van een aangekocht thema is dat je het met een paar klikken kunt installeren, en vanuit daar je website kunt gaan vullen. Wel zijn er een aantal belangrijke onderdelen waarin een WordPress maatwerk website zich onderscheidt van een kant-en-klare website met veel plugins. Een belangrijk aspect is natuurlijk het design van de website. Ook flexibiliteit is een belangrijke factor. De voordelen van een maatwerk website zijn als volgt:

 • Een maatwerk website kan voor conversie worden geoptimaliseerd
 • Een WordPress site in de vorm van een maatwerk website laadt sneller
 • De potentie van vindbaarheid is groter, wat meer bezoekers oplevert
 • Een maatwerk website sluit beter aan op jouw doelgroep en propositie
 • Wanneer aanpassingen aan WordPress core, je website of de server gedaan worden is je website flexibeler

Het is echter niet alleen maar voordelen. Zoals bij veel dingen, geldt ook voor WordPress maatwerk dat de kosten van WordPress maatwerk websites hoog op kunnen lopen. Daarbij gaat het zowel om de eenmalige ontwikkeling van de website, als om het onderhouden en updaten van de website. Welke optie het beste voor jou werkt, is dus afhankelijk van de waarde die een website gaat opleveren.

In de essentie is dit te beantwoorden met een simpele berekening van de return on investment (ROI) van de website. Behalve een WordPress maatwerk website of een kant-en-klaar thema, is er in sommige gevallen ook een tussenweg mogelijk. Daarbij wordt de balans gevonden tussen het hergebruiken van goed geteste onderdelen, en het op maat kunnen aansluiten van de website op basis van jouw specifieke propositie. Dit mag je zien als een plug-and-play maatwerk WordPress thema, waarbij het wiel niet opnieuw uitgevonden wordt, maar je direct kunt intappen in een website die leads genereert.

Kortom: Als je een eenvoudige website nodig hebt die zonder franje de klus klaart, is een WordPress thema misschien de juiste keuze. Maar als je een meer complexe website met aangepaste functionaliteit nodig hebt, is een aangepaste WordPress website misschien een betere optie.

WordPress thema

Kosten WordPress vergelijken

WordPress thema’s zijn veel goedkoper dan op maat gemaakte websites. Je kunt thema’s vinden voor zo weinig als 50 euro. Zelfs premium thema’s, die meer functies en aanpassingsmogelijkheden bieden, zijn meestal onder de 200 euro. Als je weinig budget hebt, is een WordPress thema dus een prima optie om mee te beginnen.

Een factor in kosten die we je ook adviseren mee te rekenen, zijn de alternatieve kosten van het zelf instellen van je website. Het zit in ons DNA om rekening te houden met focus op toegevoegde waarde, waarbij je de afweging kunt maken wat de tijd kost die je in het maken van de website stopt. Je verrast ons er niet mee, als je ca. 40 uur doet over het instellen van een basic website voor zakelijk dienstverleners, als je het gehele proces zelf gaat uitzoeken.

WordPress Thema

Ontwikkel snelheid

Een ander voordeel van WordPress thema’s is dat ze snel en gemakkelijk op te zetten zijn. Je kan een thema installeren in slechts een paar klikken. En als je hulp nodig hebt bieden de meeste thema ontwikkelaars ondersteuning en documentatie. Zodra je een thema hebt geïnstalleerd kun je meestal meteen beginnen met het toevoegen van content via het WordPress CMS.

Aanpasbaarheid

Hoewel kant-en-klare WordPress thema’s beperkt kunnen zijn in termen van aanpasbaarheid, is het altijd wel mogelijk om dingen aan te passen. Het CMS systeem is immers open-source, dus je kunt de code altijd aanpassen.

Veel thema’s worden geleverd met mogelijkheden waarmee je kleuren, lettertypen en lay-out van je website kunt wijzigen. En als je handig bent met code, kan je nog meer wijzigingen aanbrengen door de themabestanden te bewerken.

Het kiezen van een thema kan dus wat beperkingen met zich meebrengen. Zeker wanneer je grote veranderingen wil doen aan het thema, is het dus aan te raden om vooraf goed na te denken over de keuze die je maakt.

Functionaliteit

Veel WordPress thema’s worden geleverd met ingebouwde functies en plug-ins waarmee je meer functionaliteit aan je website. Het aantal beschikbare functies en plugins wordt echter beperkt door het thema dat je uitkiest.

Omdat de website in het geval van een kant en klaar WordPress thema erg afhankelijk is van andere systemen zoals de bovengenoemde plugins is het belangrijk dat je deze wel regelmatig update. Wanneer je geen gebruik maakt van een wordpress maatwerk plugin, maar van een standaard plugin, dan heb je minder controle over de stabiliteit van de website. Stel dat er dan een update gedaan wordt, kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit (of een gedeelte van je website) niet meer werkt.

Gebruiksgemak

WordPress thema’s zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken te zijn, zelfs voor beginners. De meeste thema’s worden geleverd met eenvoudige instructies die het gemakkelijk maken om aan de slag te gaan. Bovendien zijn er online veel forums en hulpbronnen beschikbaar als je hulp nodig hebt.

Wordpress Thema's gebruiksgemak

Updates

Een van de voordelen van het gebruik van een WordPress thema is dat je je website gemakkelijk kunt bijwerken zonder een ontwikkelaar te hoeven inhuren. WordPress thema’s worden regelmatig bijgewerkt om bij te blijven met de nieuwste trends en veiligheidsnormen.

Maatwerk WordPress website

Een WordPress maatwerk website is een volledig uniek website ontwerp dat van de grond af aan voor je bedrijf of merk wordt gebouwd . Maatwerk WordPress websites zijn kostbaarder dan thema’s omdat deze door WordPress specialisten gebouwd dient te worden. Bij maatwerk website is zowel de front end als back end op maat voor ontwikkeld. Een website op maat is wellicht een grotere investering maar het biedt wel een groot aantal voordelen, zoals:

WordPress Maatwerk Website

Flexibiliteit

Een maatwerk WordPress website geeft je de flexibiliteit om elke soort website te maken die je maar wilt. Er zijn geen grenzen aan wat je met een aangepaste website kunt doen. Je kunt alle functies of functionaliteiten toevoegen die je nodig hebt , en je wordt niet beperkt door het ontwerp van een thema. Ook is een maatwerk website makkelijk door te ontwikkelen omdat je via dit open source systeem complete vrijheid hebt over je code!

Functionaliteit

Maatwerk WordPress websites worden ontworpen om aan de specifieke behoeften van je bedrijf of merk te voldoen. Je kunt alle functies of functionaliteiten toevoegen die je nodig hebt, zonder je zorgen te hoeven maken of ze wel in een thema beschikbaar zijn. Door dat de website eenvoudig is gebouwd is het beheren waardoor je het invullen van de content zelf onder handen nemen. Ook ben je minder afhankelijk van externe software omdat de functionaliteiten handmatig gebouwd zijn bij een website op maat.

Uniek ontwerp

Een unieke WordPress website zal een geheel uniek ontwerp dat je merk weerspiegelt. Dit kan je helpen je van de concurrentie te onderscheiden en een goede indruk te maken op potentiële klanten. Een op maat gemaakt webdesign is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat uw website altijd up-to-date is met de laatste trends. Bovendien kan een aangepast ontwerp u helpen u te onderscheiden van de concurrentie en een goede indruk te maken op potentiële klanten. Een goed uitgevoerd responsive ontwerp zal je online merkbekendheid enorm verhogen!

Fred Matser Case Visual

Updates

Een maatwerk WordPress website heeft geen last van onnodige updates. Omdat de website draait op slechts enkele plug-ins is de website onderhoudsvrij. Bovendien wordt het niet beïnvloed door WordPress updates die de thema functionaliteit zouden kunnen verbreken. Het lage onderhoudt wordt mogelijk omdat het aantal WordPress koppelingen door developers al ingeregeld wordt in de back end. Deze koppelingen dienen dan niet meer gemaakt te worden doormiddel van een koppeling met een plug-in.

Vindbaarheid binnen zoekmachines (SEO)

Een op maat gemaakt website is beter voor je SEO ranking in zoekmachines omdat de gehele front end van de website door de programmeurs is geoptimaliseerd voor Google. Door deze code te optimaliseren kan Google de website gemakkelijker en sneller indexeren waardoor je website sneller en beter in Google komt te staan. Ook hebben maatwerk websites minder onnodige code waardoor de website en het CMS van de website een stuk sneller zijn. Google hecht namelijk ook veel waarde aan de performance van een site.

Vindbaarheid binnen zoekmachines visual

Kosten

Aangepaste WordPress websites zijn duurder dan thema’s omdat ze meer tijd en moeite kosten om te maken. Maar de voordelen op lange termijn van een aangepaste website wegen altijd op tegen de aankoopkosten . Als je een volledig uniek website ontwerp wilt dat je merk weerspiegelt, en flexibiliteit en functionaliteit biedt, dan is een aangepaste WordPress website de juiste keuze voor jou. Hoewel het duurder is dan een thema, betaalt de investering zich op de lange termijn terug! Wil je meer leren over de kosten van een WordPress, lees dan vooral onze blog over de kosten van een WordPress website!

Unieke website voor jou visual

Dus, welke optie is geschikt voor jou? Als je een beperkt budget en alleen een eenvoudige website nodig hebt, dan is een WordPress thema een goede keuze. Wil je echter een geheel uniek website ontwerp met meer functionaliteit en flexibiliteit, dan is een maatwerk WordPress website de juiste keuze voor jou om je online doelen te behalen.

Om een maatwerk WordPress website te maken moet je een professionele ontwikkelaar of bureau inhuren, de WordPress specialisten van Company Fuel kunnen dit perfect voor je realiseren. Wij hebben voor meerdere klanten al diverse maatwerk websites ontwikkeld. Benieuwd naar de mogelijkheden die wij als WordPress gespecialiseerd creatief bureau kunnen bieden? Neem contact op!

Deel dit artikel
Wordpress Updates bijhouden

Meer weten over dit onderwerp?

Ontdekken wat dit voor jouw bedrijf betekent? Spreek een expert