Company Fuel blog - Hoe kan je een WordPress website het beste onderhouden?

arrow_upward
Wordpress Website onderhoud banner

Hoe kan je een WordPress website het beste onderhouden?

WordPress onderhouden kan een ontmoedigende taak zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. In dit blogbericht schetsen we enkele tips en trucs om je website te onderhouden, en enkele veel voorkomende problemen die je onderweg kunt tegenkomen. We zullen ook oplossingen geven om deze problemen op te lossen. Dus of je nu een beginner bent of een ervaren WordPress website gebruiker, wij helpen je in deze blog graag verder met hoe je goed WordPress onderhoud uitvoert!

Inhoudsopgave

WordPress updates bijhouden

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je website veilig te houden is de website bijwerken naar de nieuwste versie van WordPress. Dit zorgt ervoor dat je de nieuwste beveiligingsfixes en functies hebt. Om WordPress onderhoud te doen, log je eenvoudig in op je WordPress dashboard en klik op het gedeelte ‘Updates’. Als er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is, dan wordt je gevraagd die bij te werken.

Om je site up to date te houden raden we je aan om bij updates te beginnen, maar voordat je gaat updaten, altijd even een backup te maken. Stel dat er dan iets mis gaat, dan kan je altijd nog terug naar de vorige versie. Veel bedrijven bieden ook diensten aan zoals een onderhoudspakket waarmee ze de klant compleet ontzorgen. Daarmee voorkom je achterstallig onderhoud, en verzeker je de website. Mocht er iets fout gaan, dan lossen ze het voor je op. Verschillende wordpress updates per jaar is helemaal niet gek. Je wilt natuurlijk geen gehackte website, en omdat wordpress open-source is, kan iedereen de broncode zien waarin het gebouwd is. Stel dus dat er hacks plaatsvinden, dan wil je zorgen dat deze hackers geen toegang tot jouw website krijgen, omdat jij de beveiliging en wordpress updates up to date hebt, zodat bij jou de database en wordpress website veilig zijn.

Dit kan je dus ook allemaal zelf beheren, zonder technische kennis. Stel dat er iets mis gaat, dan zou je het vast erg fijn vinden om te weten dat er experts zijn die je kunnen helpen bij het up to date maken van je wordpress onderhoud. Maar dat is helemaal niet het doel van dit artikel.

eerst een backup maken van je WordPress website

Plugins en thema’s up to date houden

Behalve WordPress zelf actueel houden, is het ook belangrijk om je thema’s en plug ins actueel te houden op je WordPress site. Net als WordPress maken ontwikkelaars regelmatig steeds nieuwe versies van thema’s en plug ins, met verbeteringen aan de beveiliging en nieuwe functies. Het is belangrijk om ook deze bij te werken, om je website veilig en soepel draaiend te houden.

Om je thema’s en plugins bij te werken ga je gewoon naar de Thema’s of Plugins sectie in je WordPress dashboard en klik je op de update knop. Sommige premium plugins bieden ook de mogelijk om zichzelf automatisch te update. Door regelmatige updates moet je de WordPress site goed in de gaten houden altijd de laatste versie online te hebben.

Ben je er dus van bewust, dat als je een thema installeert, die je niet zelf hebt laten ontwikkelen, dat je daarmee afhankelijk bent van anderen om de site veilig te houden. Eventuele aanpassingen die gedaan worden zal je dan zelf kunnen uploaden, om daarmee je thema te updaten, en zo de updates te beheren. Veel thema’s hebben een koppeling waarmee wordpress automatisch kan updaten, zodat je hier niet zelf mee bezig hoeft te zijn wanneer het website onderhoud betreft.

Verwijder ongebruikte plugins en thema’s

Een van de voordelen van WordPress is dat het heel gemakkelijk is om nieuwe WordPress plugins en thema’s te installeren. Na verloop van tijd kun je echter merken dat je een heleboel WordPress thema’s en plug ins geïnstalleerd hebt die je niet meer gebruikt. Dit kan resulteren in een trage website of ze kunnen je website onoverzichtelijk maken en het beheer ervan moeilijk maken. Als je thema’s of plugins geïnstalleerd hebt die je niet nodig hebben, kun je ze het beste verwijderen. Om dit te doen ga je in je WordPress dashboard naar het onderdeel plugins en thema’s en klik je op de verwijder knop.

Wordpress Updates bijhouden

Maak regelmatig back-ups

Een back up maken van je WordPress website is belangrijk voor het geval er iets mis gaat met je WordPress website. Het is mogelijk om van je WordPress zelf een backup te maken.

Er zijn veel WordPress plugins beschikbaar als het gaat om back ups maken, deze zorgen ervoor dat je dat het fout gaat makkelijk een back up kan maken.. Het is belangrijk dat je een backup plugin kiest die betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken is. Wij raden aan de All-one WordPress back up plugin te gebruiken. Met de pro variant kan je gemakkelijk back ups maken van grote sites met honderden foto’s. Zo kan je letterlijk in twee klikken een back-up maken, en deze downloaden naar je computer. Het maken van backups is natuurlijk erg belangrijk, om zeker te weten dat – in het geval er ooit iets mis gaat met je website – er altijd een manier is om de backups te gebruiken en te zorgen dat wordpress automatisch weer is ingesteld zoals het stond. Zo raak je nooit afbeeldingen, een e mailadres, of een ander belangrijk bestand kwijt, en hoef je je geen zorgen te maken over het website onderhoud, omdat je wordpress website goed onderhouden is, en je deze zelf gemakkelijk kunt updaten.

Gebruik een beveiligings plugin

Een ander essentieel onderdeel in de categorie software, is een beveiligingsplugin. dat je kan gebruiken om je WordPress website veilig te houden is het installeren van een beveiligingsplugin. Er zijn veel beveiligingsplugin’s beschikbaar. Wij bevelen iThemes Security aan. Deze plugin helpt je website te beveiligen door kwaadaardig verkeer te blokkeren, brute-force aanvallen tegen te houden, en nog meer functies voor beveiliging.

Gebruik een beveiligings plugin

Houd de prestaties van je website in de gaten

Het is belangrijk om de prestaties van je website in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat hij soepel te laten verlopen. Er zijn veel WordPress plugins die je daarbij kunnen helpen, zoals de Query Monitor plugin. Deze plugin laat je zien welke plugins je website vertragen, en geeft andere nuttige prestatie-informatie.

Bewaak de uptime van je website

Het is ook belangrijk om de uptime van je website in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat hij altijd beschikbaar is. Er zijn veel WordPress plugins die je hierbij kunnen helpen, zoals de Uptime Robot plugin. Deze plugin stuurt je een e-mail of sms als je website uit de lucht is.

Bewaak de uptime van je website

WordPress hosting

Bij het kiezen van een hosting plan voor WordPress zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat het hosting plan WordPress ondersteunt. Veel hosting plannen doen dat, maar sommige ook niet. Ten tweede moet je er zeker van zijn dat het hosting plan voldoende opslagruimte en bandbreedte heeft voor je website. En ten slotte moet je zorg ervoor dat het hosting plan goede klantenondersteuning heeft voor het geval je hulp nodig hebt met je WordPress website.

SEO

WordPress websites worden vaak gebruikt voor zakelijke websites en blogs, wat betekent dat SEO (Search Engine Optimization) belangrijk is. Er zijn veel WordPress plugins die met SEO kunnen helpen, zoals de Yoast SEO plugin. Deze plugin helpt je om je website te optimaliseren voor de zoekmachines, zoals Google, Bing, en Yahoo. Ook als er dus op het gebied van SEO een update is waarvoor je kunt optimaliseren, dan krijg je hier ook een melding van.

Je website snelheid

Een belangrijk onderdeel van de technische staat van de website is ook de snelheid. Optimalisatie van de snelheid van de website, zoals het voorkomen van grote afbeeldingen, het uitvoeren van regelmatig onderhoud, en installeren van caching en het prestatie plugins kunnen helpen je website snel te laten werken.

Je website snelheid

Gebruik een content delivery netwerk

Als je veel verkeer naar je website hebt, kun je overwegen een content delivery network te gebruiken (CDN). Een CDN is een dienst die kopieën van de bestanden van je website opslaat op servers over de hele wereld. Als iemand je website bezoekt, krijgt hij het bestand te zien van de dichtstbijzijnde server. Dit kan de prestaties van je website helpen verbeteren om zo weer een super snelle website te krijgen!

Het onderhouden van een WordPress website kan tijdrovend zijn, maar met de bovenstaande tips kun je je WordPress onderhoud aan je website gemakkelijk uitvoeren! Mocht je meerdere WordPress websites hebben of de updates door een ons uit willen laten voeren. Dit kan je namelijk een hoop tijd besparen. Bij Company Fuel bieden we een onderhoudspakket aan waarmee we klanten compleet ontzorgen, is dit iets voor jou? Schroom niet om contact op te nemen met een van onze experts.

Deel dit artikel
Foto Company Fuel kantoor

Meer weten over dit onderwerp?

De experts van Company Fuel helpen je graag verder!  Neem contact met ons op!