Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Zoekopdracht

Bijgewerkt op

Een zoekopdracht is wat iemand intypt op een zoekmachine, zoals bijvoorbeeld Google. Dit is het centrale begrip wanneer het gaat om zoekmachine optimalisatie. Het doel van Google is immers om de gebruiker een zo relevant mogelijk antwoord te geven voor zijn/haar zoekopdracht. Alle zoekwoorden of keywords die iemand intypt samen zijn dus de zoekopdracht.

Hoofdstukken

Wat is een zoekopdracht?

Een zoekopdracht is de term die iemand werkelijk in Google of andere zoekmachines intypt. Dit kan één woord zijn, of meerdere woorden bevatten. Voorbeelden van zoekopdrachten zijn bijvoorbeeld:

  • SEO specialist Eindhoven
  • Wanneer langste dag van het jaar?
  • kcal broodje duikboot
  • Company Fuel openingstijden

Als antwoord op de zoekopdracht krijg je van Google alle resultaten. Bijvoorbeeld zo’n 1.120.000.000 resultaten, die in 0,47 seconden worden ingeladen, wanneer je zoekt op de zoekopdracht ‘SEO’.

Wat is een zoekopdracht visual

Wat is de impact van een zoekopdracht op SEO?

Wanneer je via SEO iemand op je website ontvangt, dan komt dat vanuit een zoekopdracht. Deze zoekopdracht is door Google beantwoordt met heel vaak meer dan miljoenen resultaten. De zoekopdracht is daarin het voornaamste wat Google gebruikt om een antwoord te geven.

Op basis van de eerder geïndexeerde pagina’s die Google heeft geïndexeerd, wordt geprobeerd om het meest relevante antwoord bovenaan in Google te plaatsen. Het belang van Google hierin volgend, is de zoekopdracht dan ook het belangrijkste uitgangspunt als het gaat om SEO. De basis voor het succesvol opzetten van SEO als marketing strategie, is dan ook om goed na te denken over de behoeftes van de gebruiker, zodat je kunt bedenken (of opzoeken) welke zoekopdracht zij intypen.

Een zoekwoorden onderzoek is de beste manier om erachter te komen welke zoekopdrachten er ingetypt worden. Je krijgt dan ook inzicht in hoe vaak een bepaalde zoekopdracht wordt ingetypt, zodat je kunt prioriteren in je zoekmachine optimalisatie proces, en een goed onderscheid kunt maken tussen bijvoorbeeld short-tail keywords en long-tail keywords.

Hoe werken zoekopdrachten in een zoekmachine?

Zoekopdrachten werken met behulp van een reeks algoritmen die bijvoorbeeld Google gemaakt heeft om gebruikers het best mogelijke antwoord op een zoekopdracht te geven. Deze algoritmen houden rekening met allerlei factoren, zoals de relevantie van een pagina voor de zoekvraag, hoe vaak er naar die pagina gelinkt wordt door andere websites (backlinks), de inhoud van de pagina, en de autoriteit van de website waar de pagina zich bevindt.

De algoritmen worden voortdurend bijgewerkt en verbeterd, zodat de kwaliteit van de zoekresultaten steeds beter wordt. Tegelijk maken deze verbeteringen het moeilijker om met SEO een hoge positie in Google te bereiken. Je moet immers continu alert blijven op de positie van jouw pagina’s in Google, zodat je kunt blijven optimaliseren op zoekopdrachten die voor jou relevant zijn.

De belangrijkste tip die wij onze klanten geven als het gaat om zoekmachine optimalisatie, die komt hier vandaan; Als je weet dat Google probeert het meest waardevolle artikel te linken, maak dan gewoon het meest waardevolle artikel.

Dit simpele principe helpt je om te focussen op de gebruiker. Hoe beter het algoritme van Google wordt, hoe beter ze zullen herkennen dat je content hoger in Google mag komen staan.

Dat gezegd hebbende weet niemand (behalve intern bij Google misschien) hoe de algoritme(n) van Google werken. Ook wij niet. Blijf dus zeker op de hoogte van de laatste SEO tips en tactieken, om je website hoger in Google te krijgen, en blijf kansen ontdekken om de vindbaarheid van je website te verhogen.

Hoe werken zoekopdrachten in een zoekmachine visual

Inzage in zoek opdracht met Google search console

Wanneer je Google Search Console hebt gekoppeld aan je website dan is het mogelijk om zoekopdrachten te zien, en te bekijken hoe jouw website wordt gerangschikt op een bepaalde term. In dit artikel lees je hoe dat koppelen werkt: Google Search Console aan je website koppelen.

Wanneer je bent aangemeld voor Google Search Console dan wordt er langzaam data verzameld. Na een periode van 2 dagen beginnen de eerste resultaten al zichtbaar te worden. Je ziet vervolgens de volgende data:

  • De zoekopdracht waar op gezocht is
  • Het aantal keer per dag
  • Het gemiddelde click-through percentage (CTR)
  • De gemiddelde positie in Google

Deze statistieken kan je gebruiken om inzicht te krijgen in de prestatie van je website, als het gaat om verschillende zoekopdrachten. Op basis daarvan kan je feedback halen uit je SEO werkzaamheden tot nu toe, en ook de kansen zien die je nog niet hebt benut, om je SEO maximaal te benutten.

Verschil zoekwoorden en zoekopdrachten

In dit artikel, en al helemaal in ons vakgebied als SEO specialist begrijpen we dat het verschil tussen zoekwoord en zoekopdracht soms onduidelijk is. En heel eerlijk; soms is er geen verschil, en is het precies hetzelfde. Gelukkig is het toch redelijk simpel.

Een zoekwoord is een enkel woord dat wordt gebruikt om je website voor te optimaliseren. Een zoekopdracht is wat iemand werkelijk in Google (of andere zoekmachines) intypt.

Tips om slimmer om te gaan met zoekopdrachten:

  • Gebruik booleaanse zoekopdrachten om specifieker te zoeken
  • Als je aanhalingstekens rond een trefwoord gebruikt, krijg je alleen resultaten die precies met dat trefwoord overeenkomen
  • Je kunt het minteken gebruiken om dingen uit te sluiten
  • Het sterretje fungeert als joker
  • Zoek naar site:companyfuel.nl om alles wat op companyfuel.nl staat te vinden
  • Je kunt geavanceerd zoeken gebruiken om specifieker te filteren
  • Gebruik zoekopdrachten om mee te rekenen of valuta om te rekenen

Zoekwoorden onderzoek

Wanneer je serieus met SEO aan de slag wil, dan is een zoekwoordenonderzoek een cruciale stap, waarmee je kunt ontdekken wat je potentiële klanten (en de rest van de wereld, of jouw specifieke land) in Google intypt. Je kunt daarin aan de slag op de volgende manieren: