Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

WYSIWYG

Bijgewerkt op

WYSIWYG staat voor ‘What you see is what you get’, en betekent precies dat! Letterlijk vertaalt naar ‘wat je ziet is wat je krijgt’. Wanneer je voor het eerst de term WYSIWYG ziet staan dan kan het zijn dat je geen idee hebt waar je naar kijkt. Toch is het een veel gebruikte term, vooral in de IT.

Een WYSIWG editor is dan ook een invulveld waar de tekst van bijvoorbeeld links, dikgedrukte of schuingedrukte onderdelen er ook zo uit ziet. Zo weet je wat je kunt verwachten wanneer je de content aan het schrijven bent.

Hoofdstukken

Vrij uitgelegd mag je het dus vergelijken met typen als in Microsoft Word, maar dan om content in een website (of andere plaats) in te vullen met een wysiwyg editor in plaats van een HTML editor, waarin je HTML tags moet gebruiken om content een bepaalde uitstraling te geven.

Oorsprong

De eerste WYSIWG editor werd gemaakt in het begin van de jaren 1990. Het heette “Theremin” en werd gemaakt door een bedrijf dat Arachnid heet. Met Theremin konden gebruikers zien hoe hun documenten er op het scherm uit zouden zien voordat ze deze afdrukten. De tekst editor is nu een standaard geworden binnen tekstverwerkers en andere software toepassingen.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende WYSIWYG editors beschikbaar. Sommige zijn gratis, terwijl andere gekocht moeten worden. Enkele van de meest populaire WYSIWYG editors zijn: Microsoft Word, Adobe Dreamweaver, en KompoZer. Ook wordt het veel binnen Content Management Systemen ( CMS) van websites gebruikt om een gebruiker zo een website gemakkelijk te laten vullen.

Het gebruik van een WYSIWYG wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren maar het biedt niet alleen maar voordelen.

Voordelen

1. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, WYSIWYG editors zijn zo ontworpen dat ze gebruiksvriendelijk zijn, dus de meeste mensen zullen ze zonder moeite kunnen gebruiken.

2. Je bespaart een hoop tijd door gebruik te maken van een WYSIWYG editor, je hoeft namelijk niks te coderen, de editor schrijft voor jou de code.

Nadelen

1. Ze kunnen rommelige code opleveren, als je niet oppast kun je gemakkelijk code produceren die moeilijk te lezen en te begrijpen is.

2. Ze kunnen onbetrouwbaar zijn, ze zijn niet altijd 100% nauwkeurig, dus het kan zijn dat je soms wat code zelf moet aanpassen of toevoegen.