Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

WordPress

Bijgewerkt op

WordPress is een populair content management systeem (CMS) waarmee je een website kunt beheren. Het is websites software die wereldwijd veel gebruikt wordt voor het maken van allerlei websites voor kleine bedrijven en grote bedrijven en alles daar tussenin. In dit artikel leggen we je uit wat WordPress is, en waarom wij het al jaren actief gebruiken.

Hoofdstukken

Wat is WordPress?

WordPress is een open source CMS wat oorspronkelijk gemaakt is voor het beheren van blog websites. Tegenwoordig draait ongeveer 30% van alle websites op het internet op dit systeem. Het is dan ook erg populair en voor veel ondernemers de go-to optie. Ook wij werken al jaren met WordPress.

Eigenschappen van WordPress:

Wat belangrijk is om te begrijpen aan WordPress is dat het slechtste systeem is waarmee gewerkt wordt. Het feit dat een website op WordPress draait betekent dan ook niet per se Dat de kwaliteit hiervan wel of niet goed is.

WordPress is voor je website hetzelfde als het chassis voor je auto.

Zoals bij veel dingen is het vooral de uitvoering en het kwaliteitsniveau waarmee aandacht is besteed aan de details en technische werking van de website die bepaalt of deze website succesvol is of niet. In het geval van een website praten we wat ons betreft over succesvol wanneer de website doet waar hij voor bedoeld is.

De belangrijkste eigenschappen van WordPress zijn hieronder samengevat:

Gebruiksvriendelijk

WordPress is een gebruiksvriendelijk platform en het is relatief eenvoudig te leren, zelfs voor beginners. Dankzij het feit dat werkt best wereldwijd zo populair is, is er ontzettend veel materiaal beschikbaar op internet. Wanneer je tijd investeert in het leren van WordPress kan je ongetwijfeld een prima website maken.

 • Veelzijdig
  WordPress kan worden gebruikt om bijna elk type website te maken, inclusief blogs, e-commerce winkels, portfolio’s, forums, en meer.
 • Aanpasbaarheid
  Het maken van een WordPress website is relatief eenvoudig. Wanneer je een beetje handig bent met de computer kan je eenvoudig zelf een website maken. Met duizenden gratis en betaalde thema’s en plug-ins om de functionaliteit van je website te vergroten.
 • SEO-vriendelijk:
  WordPress heeft standaard al enkele SEO-vriendelijke functies, maar met behulp van plug-ins zoals Yoast SEO en All in One SEO Pack kun je je website nog verder optimaliseren voor zoekmachines.
 • Veiligheid:
  WordPress heeft een actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die samenwerken om het platform veilig te houden. Er zijn ook tal van beveiligingsplug-ins beschikbaar om je website extra te beschermen.
 • Ondersteuning:
  Omdat WordPress zo populair is, is er veel ondersteuning beschikbaar, waaronder forums, tutorials, documentatie en meer.
 • Prestaties
  WordPress kan soms traag worden als je te veel plug-ins of een te zwaar thema gebruikt. Het is belangrijk om je website zo licht mogelijk te houden om optimale prestaties te behouden.
 • Onderhoud
  WordPress vereist regelmatig onderhoud, waaronder updates voor thema’s, plug-ins en de WordPress-kern. Als je dit niet bijhoudt, kan dit leiden tot veiligheidsrisico’s en technische problemen.
 • Flexibiliteit
  Hoewel WordPress zeer aanpasbaar is, zijn er soms beperkingen, vooral als je geen kennis hebt van HTML, CSS of PHP. Als je zeer specifieke of complexe functies wilt, kan het zijn dat je een programmeur nodig hebt.
 • Veiligheidsrisico’s:
  Ondanks de inspanningen van de WordPress community om het platform veilig te houden, kan het nog steeds kwetsbaar zijn voor hackers en cyberaanvallen als je geen voorzorgsmaatregelen neemt en beveiligingsmaatregelen toepast.

WordPress alternatieven

Er zijn natuurlijk altijd alternatieven beschikbaar. In ons artikel populaire CMS systemen vind je hier een overzicht van.