Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Robots.txt

Bijgewerkt op

Voor veel mensen die beginnen met het verkennen van de wereld van websites, kan de term “Robots.txt” aanvoelen als een technisch jargon. Laten we dieper ingaan op wat het precies is en waarom het belangrijk is.

Hoofdstukken

Wat is Robots.txt?

De basis van Robots.txt

Robots.txt is in wezen een tekstbestand dat op je website wordt geplaatst. Het fungeert als een soort gids voor zoekmachinerobots, waarmee je bepaalde delen van je site kunt afsluiten voor deze robots.

Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt die je nog niet openbaar wilt maken of een interne link die je niet wilt laten indexeren, kun je de Robots.txt gebruiken om zoekmachines te vertellen deze over te slaan.

Hoe werkt het?

Het bestand geeft instructies met behulp van “User-agents”. Dit zijn eenvoudigweg de namen van specifieke zoekmachinerobots. Je kunt instructies geven voor alle robots of voor specifieke. Enkele basiscommando’s zijn:

  • Disallow: Hiermee geef je aan welke URL’s of paden je niet wilt laten crawlen.
  • Allow: Dit wordt minder vaak gebruikt, maar kan handig zijn als je specifieke toestemming wilt geven binnen een al verboden gebied.

Waarom is het belangrijk?

Het hebben van een goed geconfigureerd Robots.txt-bestand is cruciaal voor SEO om verschillende redenen:

  1. Bescherming van gevoelige informatie: Er kunnen delen van je website zijn die je niet in zoekresultaten wilt hebben, zoals privépagina’s of betaalde inhoud.
  2. Voorkomen van dubbele inhoud: Zoekmachines houden er niet van als dezelfde inhoud op meerdere plaatsen verschijnt. Met Robots.txt kun je bepaalde URL’s uitsluiten die dubbele inhoud kunnen bevatten.
  3. Optimaliseren van crawl budget: Zoekmachines hebben een bepaald ‘budget’ voor het crawlen van pagina’s. Door onbelangrijke pagina’s uit te sluiten, zorg je ervoor dat zoekmachines zich richten op de belangrijkste delen van je site.

Conclusie

Robots.txt is een krachtig instrument in handen van webmasters. Hoewel het eenvoudig lijkt, speelt het een cruciale rol in hoe zoekmachines je website zien en begrijpen. Door het juist te configureren, kun je zowel de privacy als de SEO van je website verbeteren. Het is een essentieel onderdeel van elke website die serieus genomen wil worden in de online wereld.