Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Domeinnaam

Bijgewerkt op

Een domeinnaam is een verwijzing naar je server, die ervoor zorgt dat je website bereikbaar is via een makkelijk te onthouden naam. In ons voorbeeld is de domeinnaam dus companyfuel.nl. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten voordat je een domeinnaam kiest.

Hoofdstukken

Wat is een domeinnaam?

Een voorbeeld van een domeinnaam is: www.domeinnaam.nl. Dit wordt vaak gebruikt om je website op te zetten. Daarnaast wordt ook e-mail verstuurd via de domeinnaam.

Wat kan je met een domeinnaam?

Een domeinnaam zorgt ervoor dat je makkelijk kunt communiceren hoe je te bereiken bent. Wanneer je een domeinnaam voor ogen hebt, kan je controleren of deze beschikbaar is en kan je de domeinnaam laten registreren.  Je kunt het ook zelf doen en in het onderdeel zelf je domeinnaam registreren leggen we je uit hoe je dit doet. Mocht hosting uitbesteden op je to-do list staan. Het reserveren van de domeinnaam kan je in 2 minuten aan ons uitbesteden. Wanneer je klaar bent met het registreren van je domeinnaam, dan is het tijd om de e mailadressen in te stellen, en te zorgen dat je een FTP account maakt.  Mocht je ervoor kiezen om een website te laten bouwen, dan heeft de expert hiervan de inloggegevens nodig. Mocht je ervoor kiezen om de hosting uit te besteden, dan stellen we direct je ftp server in, zodat daar een website op geplaatst kan worden.

E-mail gebruiken met een domeinnaam

Ook kunnen we dan de e-mail adressen instellen. Daarbij kan je kiezen voor (vooral) 2 soorten e-mail afhandeling. Een eigen server, of een cloud oplossing zoals Google Workspace of Microsoft 365.

Eigen server met SMTP en web login

Je kunt hosting en email kiezen met een eigen server, die je op je telefoon, computer en via elke browser kunt benaderen.

Cloud oplossing (Google Workspace of Microsoft 365)

Je kunt ook overwegen om een cloud oplossing te kiezen. In ons artikel – de voordelen van een cloud oplossing – hebben we uiteengezet hoe je hier een weloverwogen keuze in kunt maken.

Wat is een domeinnaam extensie?

Een domeinnaam extensie is het achterste gedeelte. In het voorbeeld van Company file.nl is het dus nl. Het zou geen verrassing zijn dat nl staat voor Nederland. in veel gevallen is dit domeinnaam extensie dan ook de afkorting van het land waarin het bedrijf gevestigd is. Dit is niet verplicht, en je kan zelf kiezen Welke domeinnaam extensie je gebruikt. In onze kennisbank hebben we verschillende domeinnaam extensies op een rij gezet.

Hoe weet ik of een domeinnaam vrij is?

Wanneer je wil weten of een domeinnaam nog beschikbaar is kan je eenvoudig de status van het domein controleren. Zo kan je bijvoorbeeld op de website van Antagonist kijken of een domeinnaam beschikbaar is.

Hoe kan ik een domeinnaam verhuizen?

Het kan voorkomen dat je een domeinnaam wilt verhuizen Van hosting partij A naar hosting partij B. Het verhuizen van de domeinnaam werkt met een verhuis sleutel of verhuistoken. Met deze geheime code kan je bevestigen dat jij eigenaar bent van een domeinnaam, om te voorkomen dat iemand er zonder toestemming met jouw domeinnaam vandoor gaat. Wanneer je een domeinnaam verkoopt of verhuist naar een andere provider, dan kan je jouw huidige hostingpartij vragen om een verhuiscode. Deze code worden ingevuld in het registratieproces van de nieuwe hosting, en daarna wordt de domeinnaam verhuisd. Let op: Wanneer je een domeinnaam verhuist, wordt de e-mail en de website op deze domeinnaam niet automatisch doorgezet. Zorg dus dat je eerst de taak ‘e-mail en website verhuizen’ is afgevinkt.

Wat kan je doen als een domeinnaam niet beschikbaar is?

Domeinnamen worden aan de lopende band geregistreerd. Lang niet elke domeinnaam wordt gebruikt. De vraag is echter of iemand die een domeinnaam geregistreerd heeft bereid zou zijn om de domeinnaam te verkopen. Er zijn diverse partijen beschikbaar die je kunnen helpen bij het proces om een domeinnaam over te kopen.  In de essentie kan een domeinnaam een aantal verschillende statussen hebben:

  • De domeinnaam kan actief in gebruik zijn door een bedrijf
  • Het kan onbekend zijn of de domeinnaam actief in gebruik is
  • De domeinnaam kan geregistreerd staan maar niet gebruikt worden
  • De domeinnaam kan te koop staan voor een vaste prijs of bieding
  • De domeinnaam kan beschikbaar zijn

Afhankelijk van de situatie voor de domeinnaam die jij in gedachten hebt, is het natuurlijk mogelijk om te proberen of je de domeinnaam kunt overnemen. Het eerste wat je kunt proberen is de website controleren. Als daar contactgegevens op staan, kan je natuurlijk contact opnemen. Mochten er geen contactgegevens (of mocht er helemaal niks) op de website staan, dan kan je altijd proberen om middels een zogehete WHOIS controle te bekijken van wie de domeinnaam is. Hoewel steeds meer bedrijven vanwege privacy-overwegingen hun gegevens ook op die plek niet meer tonen, kan je proberen om op die manier de eigenaar en contactgegevens van de domeinnaam te achterhalen.

Wat voor hosting heb je nodig voor een domeinnaam?

Om alleen een domeinnaam te registreren heb je geen hosting nodig. Dat betekent dat je geen webserver of e-mailserver hoeft te gebruiken om een domeinnaam te registreren dit is wat alleen het registreren van een domeinnaam aantrekkelijk maar en waarom er zoveel losse domeinnamen worden geregistreerd door bedrijven die ze eigenlijk niet nodig hebben, maar deze kopen om te zorgen dat andere mensen Deze niet kunnen gebruiken, of om er wat aan te verdienen door ze te verkopen.

Wat kost een domeinnaam per jaar?

Het registreren van een .nl domeinnaam kost €10 exclusief btw per jaar. De de prijzen verschillen iets per domeinnaam extensie punt voor een domein betaal je bijvoorbeeld €15 exclusief btw per jaar. Voor een volledig overzicht van de prijzen per domeinnaam extensie verwijzen in de graag naar het overzicht van alle domeinnaam extensies.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Het eerste waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam is natuurlijk of deze beschikbaar is. Eerder in dit artikel hebben we laten zien hoe je dit kunt controleren.  Wat verder belangrijk is, is dat je zorgt dat je een domeinnaam kiest die makkelijk te onthouden is en gemakkelijk uit te spreken is. Dat wil zeggen dat de domeinnaam niet te ingewikkeld mag zijn, omdat mensen hem moeten kunnen onthouden en kunnen intypen zonder fout te maken.  Mocht je een ingewikkelde domeinnaam kiezen dan kan het raadzaam zijn om de fout geschreven versies van je domeinnaam ook te reserveren. Je kunt dan het verkeer dat op de extra domeinnaam komt doorsturen naar de juiste domeinnaam, om te zorgen dat ze je toch kunnen vinden, en je geen gebruikers misloopt.

Hoe registreer je een domeinnaam?

Het registreren van een domeinnaam werkt in principe heel eenvoudig. Je kiest een beschikbare domeinnaam uit en registreert deze bij een hosting provider naar Keuze. In ons kennisbank artikel een hostingpartij kiezen hebben we uitgewerkt wat In onze beleving de meest gekozen opties zijn.

Stappenplan domeinnaam registreren

  • Kies een beschikbare domeinnaam en extensie uit
  • Registreer de domeinnaam bij een hosting provider
  • Het registreren van de domeinnaam is nu klaar

Het volledige proces

Wanneer je niet alleen een domeinnaam wilt registreren, maar dit ook echt wil gaan gebruiken voor je bedrijf, dan gaat het proces nog een aantal stappen verder.

  • Kies tussen eigen mailservers en cloud oplossingen
  • Stel je e-mail adressen in
  • Installeer je FTP server
  • Maak een database aan
  • Installeer WordPress op je domeinnaam
  • Maak je website

Het registeren van een domeinnaam uitbesteden?

Mocht je overwegen om het registreren van de domeinnaam uit te besteden dan ben je bij company fuel aan het juiste adres. Wij geloven dat je als ondernemer mag focussen op het onderdeel waar jij het meeste waarde toevoegt.  Het registreren van de domeinnaam bieden wij dan ook tegen inkoopprijs aan.

Bekijk hier onze website hosting pakketten

Gerelateerde artikelen