Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Crawlfouten

Bijgewerkt op

Crawl fouten zijn problemen die zoekmachines tegenkomen bij het proberen te bezoeken en indexeren van webpagina’s op een website. In deze uitleg gaan we dieper op dit begrip in.

Hoofdstukken

Wat zijn Crawlfouten?

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines zoals Google webpagina’s doorzoeken om de inhoud ervan te begrijpen en te indexeren. Maar soms stuiten deze zoekmachines op problemen tijdens dit proces, wat leidt tot wat we ‘crawlfouten’ noemen.

Hoe ontstaan Crawlfouten?

Elke website heeft een structuur van links die het voor gebruikers en zoekmachines mogelijk maakt om van de ene pagina naar de andere te navigeren. Wanneer zoekmachines een probleem tegenkomen bij het proberen toegang te krijgen tot een van deze pagina’s, wordt dat beschouwd als een crawlfout.

Soorten Crawlfouten

Er zijn verschillende soorten crawlfouten, maar de meest voorkomende zijn:

  1. 404-fouten: Dit gebeurt wanneer een pagina niet meer bestaat, maar er zijn nog steeds links die ernaar verwijzen. Het resulteert in een “Pagina niet gevonden”-melding. Dat noemen we ook wel 404-pagina.
  2. Toegang geweigerd: Dit gebeurt wanneer de zoekmachinebot geen toegang heeft tot een bepaalde pagina vanwege beperkingen in het robots.txt-bestand.
  3. Serverfouten: Dit kan gebeuren als er een probleem is met de website server, waardoor zoekmachines de pagina niet kunnen bereiken.

Het belang van het oplossen van Crawlfouten

Crawlfouten kunnen de zichtbaarheid van een website in zoekmachines negatief beïnvloeden. Als pagina’s van een website niet goed kunnen worden gecrawld, kunnen ze mogelijk niet worden geïndexeerd en dus niet verschijnen in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot een verlies van websiteverkeer en, in het ergste geval, omzet.

Hoe Crawlfouten op te sporen en op te lossen

Google Search Console is een handige tool waarmee website-eigenaren crawlfouten kunnen identificeren. Het biedt gedetailleerde rapporten over welke pagina’s problemen hebben en geeft suggesties over hoe deze fouten kunnen worden opgelost.

  1. Log in op Google Search Console en ga naar het rapport ‘Dekking’.
  2. Bekijk de fouten en identificeer welke pagina’s problemen veroorzaken.
  3. Los de problemen op door de ontbrekende pagina’s te herstellen, onnodige links te verwijderen of de serverproblemen op te lossen.

Conclusie

Crawlfouten zijn obstakels die voorkomen dat zoekmachines de inhoud van een website volledig begrijpen en indexeren. Het is essentieel voor website-eigenaren om deze fouten op te sporen en zo snel mogelijk te corrigeren om te zorgen voor optimale zichtbaarheid in zoekmachines en een betere gebruikerservaring voor bezoekers. Door proactief te blijven en regelmatig de gezondheid van de website te controleren, kan men ervoor zorgen dat de website altijd toegankelijk en gebruiksvriendelijk blijft voor zowel gebruikers als zoekmachines.