Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Chatbot

Bijgewerkt op

Het digitale tijdperk heeft een scala aan innovaties gebracht, waarvan velen het doel hebben om de interactie tussen merken en hun klanten te stroomlijnen. Eén van deze innovaties is de chatbot. Maar wat is een chatbot precies?

Hoofdstukken

Wat is een Chatbot?

Definitie van Chatbot

Een chatbot is een softwaretoepassing die is ontworpen om menselijke conversaties na te bootsen. Deze ‘bots’ kunnen vragen beantwoorden en informatie bieden zonder dat er menselijke tussenkomst nodig is. Ze zijn vaak te vinden op websites, in apps of zelfs in berichtendiensten zoals WhatsApp en Messenger.

Hoe werken Chatbots?

Chatbots werken vaak met vooraf gedefinieerde scripts, maar geavanceerdere versies maken gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om te leren van de interacties en in de loop van de tijd beter te worden in het beantwoorden van vragen.

Voordelen van een Chatbot

Er zijn meerdere redenen waarom bedrijven chatbots inzetten:

  • Beschikbaarheid: Chatbots zijn 24/7 beschikbaar, waardoor klanten altijd een antwoord kunnen krijgen.
  • Kostenbesparing: Ze kunnen routinevragen afhandelen zonder menselijke tussenkomst, wat kosten bespaart.
  • Directe respons: Klanten krijgen onmiddellijk antwoord, wat de gebruikerservaring verbetert.

Toepassingen in de praktijk

Chatbots worden voor verschillende doeleinden ingezet. Dit varieert van klantenservice tot het boeken van afspraken of het geven van productaanbevelingen. Ze kunnen ook fungeren als een eerste contactpunt, waarna, indien nodig, een menselijke medewerker het gesprek kan overnemen.

Conclusie

Chatbots zijn een krachtig hulpmiddel voor moderne bedrijven. Ze bieden een directe, responsieve manier voor klanten om met merken te communiceren, op elk moment van de dag. In een tijdperk waarin directe communicatie en beschikbaarheid hoog in het vaandel staan, kunnen chatbots een cruciale rol spelen in het versterken van de online aanwezigheid van een bedrijf en het verbeteren van de klantervaring.