Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Canonical URL

Bijgewerkt op

Een Canonical URL is het webadres (URL) dat je als de officiële versie van een pagina beschouwt en die je wilt dat zoekmachines indexeren en rangschikken. Wanneer je dezelfde inhoud hebt op meerdere URL’s, helpt de canonical URL zoekmachines te begrijpen welke versie ze als de “hoofd”-versie moeten beschouwen. Dit voorkomt problemen met dubbele inhoud en kan de SEO-prestaties van je website verbeteren.

Hoofdstukken

Wat is een Canonical URL?

Hoe werkt het?

Het gebruik van de canonical URL wordt geïmplementeerd met behulp van de “canonical tag”. Dit is een specifieke HTML-tag: <link rel="canonical" href="URL"/>. Door deze tag toe te voegen aan de HTML van een webpagina, geef je aan zoekmachines aan dat de gegeven pagina een kopie is van een andere, voorkeurspagina.

Het verschil tussen Canonical tag en Canonical URL

Het is belangrijk om het onderscheid te begrijpen tussen deze twee termen:

  • De canonical tag is de daadwerkelijke HTML-tag die je in de code van je pagina plaatst.
  • De canonical URL daarentegen is het daadwerkelijke webadres dat je in die tag opgeeft als de voorkeursversie van die pagina.

Waarom is het belangrijk?

Eén van de uitdagingen in SEO is het omgaan met dubbele inhoud. Deze kan verwarring veroorzaken bij zoekmachines en kan ervoor zorgen dat ze niet weten welke versie van een pagina ze moeten indexeren. Door het gebruik van een canonical URL kan je dit probleem oplossen en duidelijkheid geven aan zoekmachines.

Conclusie

Het correct gebruiken van de canonical URL en het begrijpen van het verschil tussen de canonical tag en de canonical URL is essentieel voor iedereen die zich bezighoudt met websiteoptimalisatie. Het stelt je in staat om problemen met dubbele inhoud effectief aan te pakken en de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te verbeteren.