Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Canonical tag

Gepubliceerd op

In de wereld van SEO en webbeheer kom je verschillende technische termen tegen, waaronder een canonical tag. Dat is een stukje HTML-code die je op je webpagina kunt plaatsen om zoekmachines, zoals Google te laten weten welke versie van een webpagina de ‘hoofdversie’ is. Het helpt dubbele content te voorkomen en zorgt ervoor dat zoekmachines weten welke pagina ze moeten indexeren en welke ze moeten negeren.

Hoofdstukken

Wat is een Canonical tag?

Waarom is een Canonical tag belangrijk?

Zoekmachines houden niet van dubbele content; dit kan zelfs leiden tot een lagere ranking. Door een canonical tag te gebruiken, geef je aan welke versie van de content de originele is. Dit kan vooral nuttig zijn als je bijvoorbeeld een product in verschillende categorieën of op meerdere URL’s hebt staan.

Hoe pas je een Canonical tag toe?

Het toepassen van een canonical tag is simpel. Je voegt de volgende HTML-tag toe aan de head-sectie van je webpagina:

<link rel=“canonical” href=“https://jouwdomein.nl/de-hoofdversie-van-je-pagina”/>

Vervang de URL in het ‘href’-attribuut met de URL van de pagina die je als de hoofdversie wilt aanduiden.

Conclusie

Een canonical tag is een handig hulpmiddel om dubbele content problemen op te lossen en zoekmachines te helpen bij het indexeren van je website. Het is relatief eenvoudig te implementeren en kan een groot verschil maken in hoe je website presteert in rankings van zoekmachines. Het helpt je niet alleen om efficiënter met je content om te gaan, maar verbetert ook de online vindbaarheid van je website.