Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Backlink

Bijgewerkt op

Een backlink is een link vanaf een andere website naar de website die je wilt promoten. Backlinks zijn belangrijk voor je SEO (zoekmachineoptimalisatie) omdat ze helpen je website hoger te laten ranken in zoekmachines als Google. Er zijn verschillende manieren om backlinks te genereren, maar het beste is om waardevolle content te creëren die andere mensen graag willen delen.

Hoofdstukken

Wat is een backlink?

Een backlink is een link vanaf een andere website naar de website waar je over wilt schrijven. Door backlinks te verkrijgen, zal de website waar je over wilt schrijven hoger in de zoekresultaten komen. Dit is een belangrijke methode om het verkeer naar je website te verhogen.

Backlinks worden meestal aangemaakt door website-eigenaren die andere websites bezoeken en relevant vinden. Wanneer zij een backlink aanmaken, zullen zij doorgaans naar de homepage van de site linken. Andere manieren om backlinks te verkrijgen, zijn door gastblogging.

Hoe meer backlinks je website heeft, hoe beter. Dit is omdat Google de populariteit van een website bepaalt aan de hand van het aantal backlinks. Hoe meer backlinks, hoe populairder de site is. Google ziet een website met veel backlinks als een relevante en betrouwbare website.

Het verschil tussen kwalitatieve backlinks en toxic backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar je website. Kwalitatieve backlinks zijn links van betrouwbare websites, terwijl toxic backlinks links zijn van slechte of spam websites.

Kwalitatieve backlinks kunnen je website helpen bij het ranken in zoekmachines, terwijl toxic backlinks je website kunnen schaden. Het is belangrijk om te weten hoe je kwalitatieve backlinks kunt krijgen, en hoe je toxic backlinks kunt vermijden.

Een manier om kwalitatieve backlinks te krijgen, is door gastblogging. Dit houdt in dat je een blog post schrijft voor een andere website met een link naar je eigen website. Een andere manier is door het maken van infographic of video content en deze te delen op sociale media met een link naar je website.

Om toxic backlinks te vermijden, is het belangrijk om links van slechte websites te verwijderen. Als je merkt dat een website slechte of spammy content heeft, kun je de link naar je website op die website verwijderen. Je kunt ook een disavow file maken, wat een lijst is van links die je niet wilt dat zoekmachines meenemen in hun berekeningen voor het ranken van je website.

Kenmerken van een goede backlink

Domein Autoriteit (DA)

Domain Authority (DA) is een kenmerk van een goede backlink. DA is een score die website beoordeelt op hun betrouwbaarheid. Hoe hoger de DA van een website, hoe meer autoriteit de website heeft binnen een zoekmachine, deze link heeft dus een hogere waarde binnen bijvoorbeeld Google.

Een goede DA voor een backlink is een DA van tenminste 60. Tussen de 40 en 60 is iets minder maar zal ook nog steeds waarde toevoegen. Ook kun je kijken naar de PA, oftewel Page Authority. Dit is een getal dat aangeeft hoeveel ‘kracht’ een webpagina heeft. Hoe hoger de PA, hoe groter de kans dat jouw website hoog in de zoekresultaten zal komen. Een goede PA voor een backlink is minimaal 40 en alles boven de 60 is gelijk aan fantastisch. Een backlink heeft dus twee kwaliteitsfactoren, namelijk DA (Domain Authority) hoeveel ‘kracht’ een website heeft en PA (Page Authority) hoeveel ‘kracht’ een specifieke pagina van die website heeft. Hoe hoger deze getallen, hoe beter voor jouw website.

Moet een backlink follow of nofollow zijn?

Of een backlink follow of nofollow is, kan van invloed hebben op de waarde ervan. Follow links worden gezien als een teken van goedkeuring door de website waarnaar wordt gelinkt, terwijl nofollow links aangeven dat de site-eigenaar de inhoud van de link niet noodzakelijkerwijs onderschrijft. Nofollow links zijn niet zo waardevol als follow links, maar kunnen nog steeds nuttig zijn voor SEO doeleinden.

Gerelateerde artikelen