Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Anchor text

Gepubliceerd op

Een Anchor tekst is de zichtbare en klikbare tekst van een hyperlink in een webpagina. In deze korte uitleg vertellen we je meer over het begrip Anchor tekst en waar het voor wordt gebruikt.

Hoofdstukken

Wat is Anchor text?

Anchor text, of ankertekst in het Nederlands, is een term die wordt gebruikt in de context van hyperlinks op webpagina’s. Het verwijst naar de zichtbare en klikbare tekst in een hyperlink die bezoekers naar een andere webpagina leidt. Anchor text is van cruciaal belang voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en speelt een belangrijke rol bij het begrijpen van de inhoud van de gelinkte pagina en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Verschillende soorten Anchor text

Er zijn verschillende soorten anchor text, elk met een eigen doel en impact op SEO:

  1. Exacte overeenkomst (exact match): Dit type anchor text gebruikt exact dezelfde woorden als de doelpagina waarnaar wordt gelinkt. Bijvoorbeeld, als de doelpagina over “rode schoenen” gaat, is de anchor text “rode schoenen.”
  2. Gedeeltelijke overeenkomst (partial match): Hierbij bevat de anchor text enkele relevante zoekwoorden, maar niet allemaal. Bijvoorbeeld, als de doelpagina over “gezonde voeding” gaat, kan de anchor text “tips voor gezonde voeding” zijn.
  3. Merknaam (branded): Deze anchor text gebruikt de merknaam van de website of het bedrijf als de klikbare tekst. Bijvoorbeeld, als de merknaam “Company Fuel” is, zou de anchor text “Company Fuel” zijn.
  4. Natuurlijk (natural): Dit type anchor text is niet geoptimaliseerd voor zoekwoorden en weerspiegelt een natuurlijke, menselijke manier van linken. Het kan gewoon een beschrijvende tekst zijn zoals “klik hier” of “lees meer.”
  5. Leeg (blank): Soms wordt er helemaal geen tekst gebruikt als anchor text, alleen een hyperlinkpictogram of een afbeelding.

Waarom is Anchor text belangrijk?

De anchor text speelt een cruciale rol in SEO, omdat zoekmachines zoals Google het gebruiken om te begrijpen waar een gelinkte pagina over gaat. Het helpt zoekalgoritmen om de relevantie van de link tussen de pagina’s te bepalen. Goed gebruik van anchor text kan de zoekrangschikking van een pagina verbeteren en de gebruikerservaring optimaliseren door context te bieden over waar de link naartoe leidt.

Conclusie

Kortom, anchor text is de zichtbare tekst van een hyperlink en is van groot belang voor zowel SEO als gebruikerservaring. Het juiste gebruik van anchor text kan bijdragen aan een effectievere online aanwezigheid en betere zoekmachinezichtbaarheid voor je website. Het is belangrijk om anchor text strategisch en relevant te kiezen, passend bij de inhoud van de gelinkte pagina en de behoeften van je bezoekers.