Achtergrond illustratie
Begrippenlijst

Alt tag

Bijgewerkt op

Alt tags zijn essentieel voor zowel toegankelijkheid als SEO. Deze uitleg leert je hoe ze waarde toevoegen aan je website.

Hoofdstukken

Wat zijn Alt tags?

Alt tags, kort voor alternatieve tekst, zijn beschrijvingen die aan afbeeldingen worden toegevoegd om de inhoud en functie ervan te verklaren. Ze zijn cruciaal voor de toegankelijkheid, omdat ze ervoor zorgen dat mensen met visuele beperkingen via schermlezers de inhoud van afbeeldingen kunnen begrijpen. In SEO-context helpen alt tags zoekmachines om de relevantie van afbeeldingen te begrijpen. Een voorbeeld van een alt tag is ‘blauwe hardloopschoenen’ voor een productafbeelding op een sportartikelwebsite.

Toepassingen van Alt tags

Alt tags worden vooral gebruikt om de toegankelijkheid en SEO van websites te verbeteren. Ze zorgen ervoor dat afbeeldingen bijdragen aan de algehele inhoud en context van de pagina.

  • Verbetering van website toegankelijkheid
  • SEO-optimalisatie van afbeeldingen
  • Verbetering van de gebruikerservaring bij het laden van afbeeldingen

Succesfactoren

Effectieve alt tags zijn beschrijvend, relevant en bondig. Ze moeten nauwkeurig de inhoud van de afbeelding weergeven en, indien mogelijk, relevante zoekwoorden bevatten.

Valkuilen

Veelgemaakte fouten zijn het overslaan van alt tags, het gebruik van niet-beschrijvende tekst, of het ‘over-optimaliseren’ door te veel zoekwoorden te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen over alt tags.

Hoe lang moet een alt tag zijn?

Een goede alt tag is kort en bondig, meestal niet meer dan een paar woorden of een korte zin.

Zijn alt tags nog steeds belangrijk voor SEO?

Ja, alt tags zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van SEO, vooral voor het verbeteren van de vindbaarheid van afbeeldingen in zoekmachines.

Kunnen alt tags helpen bij toegankelijkheid?

Absoluut, alt tags zijn cruciaal voor het toegankelijk maken van afbeeldingen voor gebruikers van schermlezers.

Vervolgstappen

Verbeter de toegankelijkheid en SEO van je website door effectieve alt tags te implementeren.